Verslag stagedag 1! 8:00-16:00

Verslag van dag 1 op SVI

 

Om 8 uur melde ik mij aan op het onthaal en werd ik doorgestuurd naar meneer Tackaert. Meneer Tackaert en ik namen plaats op een bureautje in het onthaal en daar zaten we het eerste half uur tot 40 minuten. We bestede die tijd aan het maken van de lichtkrant dat zijn tv’s die omhoog hangen in de verschillende blokken waar belangrijk nieuws opkomt zowel voor de leerlingen als leerkrachten!

Dat houd in: Speciale evenementen, wisseling van lokalen, afwezige leerkrachten, welke klassen dat om bepaalde lesuren naar de studie moeten, ect.. zelfs wie er lessen overneemt als er een afwezige leerkracht is! Kortom alles komt daar op! Dit wordt elke ochtend geüpdatet door de ICT-coördinator.

Deze worden bestuurd vanop een vaste laptop die als enigste toegang heeft doormiddel met het IP-adres zodat leerlingen of andere leerkrachten geen toegang hebben om aanpassingen te maken! Er is zelfs een RSS nieuws banner voorzien op die tv’s! Alles wordt bewerkt via de software MagicInfo op een lokale server. Zo iets heel handig zijn voor op onze school en is niet zo een grote investering!

Vanaf dat de leerlingen in hun lokalen zitten vertrekken we richting onze echte bureau, maar eerst passeren we via de leraren kamer voor daar de updates van op de tv, maar dan op papier op een whiteboard daar te hangen.

Eens we aankwamen op onze bureau heb ik kennis gemaakt met het hele SmartSchool systeem, heel SVI draait op smartschool, het is een heel belangrijk instrument voor hun! Er worden zelf medische fiches op gemaakt voor leerlingen met speciale benodigdheden zoals elk uur een zak ijs of medicatie. Alles wordt op SmartSchool vermeld, SmartSchool is ook heel prijzig en profiteren er van omdat er geen enkele goede concurrent is, misschien is dat een goed project voor mij later!

Later op de voormiddag kregen we de taak voor een beamer te checken in een klaslokaal in het midden van de les, die niet zou werken. Uiteindelijk was het probleem een doodgewone foutmelding dat opgelost kon worden door de beamer even zonder stroom te zetten. Op de terug weg kreeg ik de kans voor een blik te werpen op de server kamer, heel basic, zoals andere, maar ik was wel verbaast over de weinige hoeveelheid opslag ze gebruiken, in elke pc op die school zit er een groot genoeg harde schijf zodat er weinig server ruimte nodig is de server word meestal in gebruik gesteld voor leerlingen hun bestanden op te slaan of films voor te laten zien in de klas, zodat die niet op 1 pc vast staan maar dat ze voor heel de school op elke pc beschikbaar zijn voor iedereen!

Ondertussen kregen we telefoon met de melding dat heel de A-blok zonder internet zat, omdat heel de school voorzien is van Ruckus routers konden we kijken via een clientside programma welke routers er niet werkte, en inderdaad alle routers in blok A waren uitgeschakeld, dus we gingen een kijkje nemen. We komen toe en zien dat de router in kwestie geen signaal heeft samen met de laptops/pc’s en de IP-telefoon, we gaan kijken naar de dichtstbijzijnde netwerkswitch en vernemen dat de switch door iemand gewoon uit het stopcontact was getrokken, plugged it in à problem solved!

Het takenpakket van een ICT-coördinator is zo breed op SVI, zelf de broodjes bedeling werd door ons gedaan, er is zeer veel variëteit in het ICT wereldje!

Mij werd de opdracht opgedragen voor 100 brooddozen met het schoollogo te voorzien/ontwerpen, een richtprijs aan te maken. Voor hun jaarlijks evenement Gijzegem Loopt!

Elke leerkracht heeft zijn eigen HP tablet van de school die ook onderhouden worden door ons!

In 2021-2022 voorzien ze een laptop project, iedereen van de school zou één en dezelfde laptop aankopen zie ze 24/7 beschikbaar hebben, onderhoud en levering van die toestellen wordt gedaan door het bedrijf Signpost. Signpost voorziet ook softwarepakketten voor  de meeste scholen, dat komt veel malen goedkoper uit dan dat de school ze zelf zou aankopen bij leveranciers.

In de middag wordt er door ons toezicht gehouden in het informatica lokaal waar leerlingen onder de middag terecht kunnen voor een taak of dergelijke af te maken. GSM of privé zaken is ook niet in toegalaten op die moment.

De resterende tijd hebben we ons bezig gehouden met de software: Docempter C , te testen, die software dient voor makkelijk lessen over te boeken bij afwezige leerkrachten, excursies te regelen, het juiste klaslokaal zoeken voor de juiste les en hoeveelheid leerlingen, ect…

Dat programma is zeer handig maar nog altijd in het begin stadium, het is stabiel maar zeer traag en totaal nog niet gebruiksvriendelijk.

Mijn laatste taak van de dag was een aantal laptops repareren, “refurbishen”  maar daar meer over in het verslag van dag 2 want daar ging bijna heel de dag over!

 

Bedank voor het lezen van mijn blog tot morgen!!!